Veth Propulsion
Veth Propulsion
Nanengat 17
3356 AA Papendrecht
+3178 615 22 66 - info@veth.net

 
478-archief_header.jpg
Onze kernwaarden Waarom Veth Propulsion?
  • Kwaliteit | Assemblage en ontwikkeling in eigen huis
  • Service | Flexibel, proactief en snel. 24 uur per dag!
  • Innovatie | Maatwerk en altijd op zoek naar nieuwe oplossingen
  • Duurzaamheid | MVO als centraal thema

Aluminium tunnelboegschroeven Damen Shipyards


Damen Shipyards heeft Veth Propulsion de opdracht gegeven voor de productie van aluminium tunnelboegschroeven voor de serie schepen FSC 3307.

Corrosie
De materiaalcombinatie van aluminium en staal is in potentie problematisch. Zodra aluminium en staal in contact komen is er sprake van corrosie als e.e.a. niet goed is geïsoleerd.  De uitdaging was dus het vinden van een oplossing om deze twee materialen van elkaar te scheiden. Daarnaast moest de oplossing krachtig genoeg zijn voor alle krachten die een haakse overbrenging opwekt. 

“Er is dan ook behoorlijk wat onderzoek en voorbereiding aan vooraf gegaan voordat wij tot een passende oplossing zijn gekomen.  Zo is er bijvoorbeeld een spanningstest uitgevoerd om  de elektrische isolatie weerstand goed te kunnen testen (Meggertest). Wij hebben zelfs een prototype geproduceerd om het eindresultaat aan Damen Shipyards te tonen”, zegt Bianca Hiati, Accountmanager Offshore, Baggerij & Coasters.  “De Veth Aluminium Tunnelboegschroef biedt de voordelen van bestaande en betrouwbare technieken.“

Aluminium vs staal
In vergelijking met staal is aluminium 65% lichter. Op bepaalde plaatsen moeten wij echter dikker materiaal gebruiken dan staal i.v.m. de sterkte c.q. het weerstandmoment tegen buigen van aluminium t.o.v. staal. Daardoor is het casco uit aluminium ca. 40% lichter dan in staal uitgevoerd.

De kostprijs van aluminium is ongeveer twee keer zo hoog als staal. Echter de corrosiebestendigheid van aluminium is veel beter dan staal en daardoor is de uiteindelijke besparing op onderhoud veel hoger dan de initiële meerprijs van het materiaal. Tot slot heeft aluminiumschroot een hogere restwaarde. Aluminium wordt met behoud van kwaliteit keer op keer gerecycled. Dit omsmelten kost maar 5% van de energie om nieuw aluminium te maken. Kortom, een duurzame oplossing!

Fast Crew Suppliers (FSC)
De eerste serie Aluminium Tunnelboegschroeven zijn bestemd voor diverse Fast Crew Suppliers van Damen Shipyards. Fast Crew Suppliers worden ingezet als transportmiddel voor bemanning of bevoorrading van materialen in rivieren, havens, open zee en offshore. Het schip is zuinig, veilig en snel. Alles dat nodig is om alle taken te kunnen vervullen.

 

Delen: