Veth Propulsion
Veth Propulsion
Nanengat 17
3356 AA Papendrecht
+3178 615 22 66 - info@veth.net

 
1768-volt-machine-room-integrated-l-drive.jpg
Onze kernwaarden Waarom Veth Propulsion?
  • Kwaliteit | Assemblage en ontwikkeling in eigen huis
  • Service | Flexibel, proactief en snel. 24 uur per dag!
  • Innovatie | Maatwerk en altijd op zoek naar nieuwe oplossingen
  • Duurzaamheid | MVO als centraal thema

Succesvolle proefvaart eerste Integrated L-drive


De eerste Veth Integrated L-drive is geleverd aan de Volt Processor van Damen Shipyards (Utility Vessel 4312, Remoy Management AS). Op 24 april 2018 bleek de proefvaart met 's werelds meest compacte elektrische voortstuwingsoplossing een succes. Alle betrokken partijen zijn tevreden over de resultaten.

De Volt Processor is een visserijschip van 43,27 m dat 750 kW elektrische stroom gebruikt om ontluchtingsoperaties en andere diensten uit te voeren op Noorse zalmkwekerijen. De beslissing om een ​​diesel-elektrische oplossing te kiezen was eenvoudig. Het is efficient omdat het zowel vermogen genereert voor de voortstuwing van 750 kW én voor het gebruik van de dekuitrusting bij afmering in de kwekerijen. Elektrische voortstuwing heeft het voordeel om redundant te zijn en is ook uitermate geschikt voor Dynamic Positioning (DP).

Een andere uitdaging met betrekking tot de Volt Processor was de beperkte beschikbaarheid aan ruimte. "Daarom besloot Damen Shipyards dat de Veth Integrated L-drive de meest geschikte voortstuwingsoplossing was", legt General Sales Manager Martin van der Jagt uit. De Permanent Magneet (PM) motor is geïntegreerd in de thruster. In combinatie met de speciale montagewijze, de opstelling van de stuurlagers en de aanpassingen in de stuurkast zorgen voor een extreem compacte thruster. "Het hoogteverschil tussen een traditionele L-drive en de Integrated L-drive is ruim 2 meter!"

Naast ruimtebesparing zijn het hydrodynamische ontwerp en de efficiëntie andere belangrijke voordelen van de Veth Integrated L-drive. De thruster heeft een optimale stroomlijning door een kleine diameter van de onderwatertandwielkast. Daarnaast is de watergekoelde PM motor efficiënter en produceert minder geluid dan een luchtgekoelde asynchrone motor. Vooral in deellast is het rendement een stuk hoger. Bij 25% belasting is de efficiëntieverbetering met een PM-motor 5,2%!

De Veth Integrated L-drive genereert minder geluid, omdat het geen tandwieloverbrenging in het schip heeft. Het elektrisch sturen levert nog extra geluidsreductie op. 

"Al deze functies, in combinatie met bewezen Veth technologieën, maakte deze eerste kennismaking met de wereld tot een succes", zegt Van der Jagt. "De Veth Integrated L-drive is verkrijgbaar in vermogens variërend van 300 kW tot 2350 kW. Volt Processor is de eerste in een reeks van schepen, die onze geïntegreerde L-drive gaan gebruiken", zegt Van der Jagt.

Delen: